RODO

Scroll Down

RODO

Klauzula Informacyjna

Przykładamy szczególną uwagę na bezpieczeństwo naszej strony internetowej, aby korzystanie z niej było komfortowe i bezpieczne dla naszych użytkowników. Na tej stronie przekazujemy Państwu ważne informacje o tym w jaki sposób wykorzystywane są przekazywane nam dane osobowe oraz dane zbierane podczas Państwa aktywności. Informujemy również w jaki sposób mogą Państwo składać Swoje żądania związane z przetwarzaniem danych osobowych a także, jak skontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych Spółki oraz w jaki sposób uzyskać informację, gdy wystąpi sytuacja naruszająca bezpieczeństwo Państwa danych osobowych.

Bezpieczeństwo Państwa danych osobowych jest dla nas niezwykle ważne, dlatego wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym mają Państwo prawo się kontaktować w każdej sprawie związanej z ochroną danych:  

  • w formie elektronicznej wysyłając wiadomość na adres: iod@prometheus-sa.com 
  • w formie tradycyjnej, wysyłając korespondencję na adres:  

Prometheus S.A., 

Aleja Krakowska 110/114, 

02-256 Warszawa

Z dopiskiem „Inspektor Ochrony Danych” 

Zachęcamy Państwa do zapoznania z treścią przygotowanych informacji. 

Administrator

Administratorem Państwa danych osobowych jest:

Prometheus SA, z siedzibą 02-256 Warszawa,

Al Krakowska 110/114

 

Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu:

  1. wypełniania obowiązków prawnych ciążących na administratorze, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO
  2. realizacji umów zawartych z kontrahentami, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO
  3. w pozostałych przypadkach dane są przetwarzane na podstawie udzielonej przez Państwa dobrowolnej zgody, w zakresie i celu określonym w treści zgody, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO

 

Kontakt naszym z inspektorem ochrony danych e-mail: rodo@prometheus-sa.com

 

Cookies

PREAMBUŁA

Niniejsza Polityka plików cookies stanowi uzupełnienie Polityki prywatności w zakresie wykorzystywania tych plików oraz innych technologii, które je stosują. Odwiedzając witrynę https://prometheus-sa.com prosimy Ciebie Użytkowniku o wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookie lub ustawienie osobistych preferencji ich akceptacji.

 

INFORMACJE OGÓLNE O PLIKACH COOKIE

 

Czym są pliki cookie?

Pliki cookie (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne. Są to w szczególności pliki tekstowe przechowywane na urządzeniu końcowym użytkownika (np. komputerze, tablecie, smartphonie). Plik cookie posiada unikalny identyfikator przypisany do Twojego urządzenia, z którego korzystasz przeglądając naszą witrynę internetową. Identyfikator ten umożliwia zapamiętywanie wykonanych przez Ciebie działań, takich jak np. ustawienia preferencji (język, rozmiar czcionki oraz inne preferencje dotyczące wyświetlania strony internetowej). Dzięki temu nie ma konieczności dopasowywania ustawień za każdym razem, gdy ponownie korzystasz z naszej strony internetowej.

Czy pliki cookie są szkodliwe dla urządzenia użytkownika?

Cookie nie są szkodliwe dla użytkowników czy ich urządzeń, nie wpływają niekorzystnie na ich działanie. Nie powodują też zmian konfiguracyjnych w urządzeniu ani w oprogramowaniu zainstalowanym na tym urządzeniu.

Czy strona, które instaluje pliki cookie ma dostęp do innych informacji zapisanych na urządzeniu użytkownika?

Nie, posiadamy wyłącznie dostęp do informacji zapisanych w danych plikach cookie, które zostały przez nas utworzone na Twoim urządzeniu. Tym samym, nie mamy dostępu do innych zapisanych informacji, jak również administratorzy innych stron www nie mają dostępu do informacji zapisanych w naszych plikach cookie.

 

Czy muszę wyrazić zgodę na stosowanie plików cookie?

Nie, zgoda jest całkowicie dobrowolna i nie masz obowiązku jej wyrażać. Jednak, w sytuacji gdy ją wyrazisz, w każdej chwili masz prawo do zmiany zdania poprzez ustawienia preferencji plików cookie. Jednakże pamiętaj, że niektóre stosowane przez nas pliki cookie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i nie będziesz miał możliwości ich wyłączenia w ustawieniach preferencji. Stosowanie tych plików cookie wynika z naszego uzasadnionego interesu w zakresie prawidłowego zarządzania stroną www.

Czy mogę wyłączyć stosowanie plików cookie?

 

 

Tak, każdy użytkownik może samodzielnie wyłączyć stosowanie plików cookie poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce. Jednakże należy pamiętać, że wyłączenie obsługi cookie w przeglądarce może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji strony internetowej.

Czy pliki cookie służą do przetwarzania danych osobowych?

Tak, niektóre pliki cookie zbierają dane o użytkownikach strony. W takim przypadku dane osobowe przetwarzane są zgodnie z postanowieniami Polityki prywatności, a Administratorem tych danych jest Prometheus S.A. z siedzibą w Warszawie przy Alei Krakowskiej 110/114.

 

Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych oraz przysługujących prawach znajdziesz w naszej Polityce prywatności.

JAKIE PLIKI COOKIE SĄ STOSOWANE

Pliki cookie, jakie stosujemy na naszej stronie www, możemy podzielić na: 

  1. niezbędne – są to pliki, które odpowiadają za prawidłowe działanie naszej strony www; ich celem jest umożliwienie korzystania ze świadczonych przez nas usług np. zapamiętywanie preferencji wyboru stosowania plików cookie, uwierzytelnienia logowania oraz zapewnienia bezpieczeństwa. Pliki te mogą przetwarzać dane osobowe użytkownika. Plików tych nie możesz wyłączyć w ramach ustawień preferencji, lecz możesz je zablokować w ustawieniach swojej przeglądarki. Jednak to działanie może spowodować, że niektóre elementy strony internetowej nie będą dostępne;

 

  • funkcjonalne – są to pliki, które wykorzystujemy w celu spersonalizowania i zoptymalizowania korzystania z naszej witryny internetowej. Pliki te służą do zapamiętywania dokonanych wyborów dotyczących np. wielkości czcionki, wyboru języka czy ustawień rozdzielczości wyświetlania treści. Pliki te nie przetwarzają danych osobowych. Plikami tymi możesz zarządzać w ustawieniach preferencji plików cookie. W przypadku niewyrażenia zgody, niektóre funkcje strony mogą działać nieprawidłowo;
  • statystyczne – są to pliki, które wykorzystujemy w celu zbierania informacji o korzystaniu z naszej strony, np. ilość wizyt, czas spędzania, czas przeglądanych treści czy źródeł dostępu. Pliki te pozwalają nam zrozumieć w jaki sposób korzystacie z naszej strony internetowej, co pomaga w lepszym dopasowaniu strony i wyświetlanych treści. Pliki te nie zawierają danych osobowych, a jedynie anonimowe informacje nie przypisane do użytkownika. Plikami tymi można zarządzać w ustawieniach preferencji plików cookie. W przypadku niewyrażenia zgody nie będziemy wiedzieć, kiedy, jak często, jak długo oraz z jakich źródeł dostępu odwiedzasz naszą stronę internetową;
  • marketingowe – są to pliki, które umożliwiają dostarczenie użytkownikowi spersonalizowanych treści reklamowych (na podstawie zebranych informacji dopasowanych do preferencji i zainteresowań użytkownika).  Niewyrażenie zgody na te pliki cookie nie uniemożliwia korzystania z naszego serwisu internetowego.

 

JAKIE DANE ZBIERAMY

W założeniu staramy się ograniczać zakres i rodzaj zbieranych danych do niezbędnego minimum lub tak przechowywać informacje, aby nie były one dopasowane do konkretnego użytkownika. Jednakże, niektóre ze zbieranych danych w połączeniu z innymi danymi osobowymi przetwarzanymi w związku ze świadczonymi usługami, mogą stanowić dane osobowe. Wówczas przetwarzanie oparte jest na zasadach ustanowionych w naszej Polityce prywatności.

Zakres danych  Rodzaj danych 
Dane urządzenia typ/model urządzenia, unikalne identyfikatory urządzeń, adres MAC, adres IP, system operacyjny, wersja systemu operacyjnego i ustawienia urządzenia, ustawiony język, rozdzielczość ekranu, wersja i rodzaj przeglądarki internetowej 
Dziennik / zdarzenia czas korzystania z serwisu, dane wyszukiwania oraz wszelkie informacje przechowywane w plikach cookie, które jednoznacznie identyfikują przeglądarkę lub konto użytkownika, np. ostatnia wizyta na stronie, długość wizyty na stronie, rodzaj odwiedzanych stron oraz podstron, adres odwiedzanej strony (URL), wersja przeglądarki internetowej oraz rodzaj, ustawiony język w przeglądarce, wypełnione formularze,  
Dane dotyczące lokalizacji adres IP, dane o lokalizacji uzyskane za pomocą różnych technologii pozycjonowania takich jak GPS, punkty dostępu Wi-Fi lub inne czujniki, które mogą dostarczać dane w pobliżu urządzenia (po wyrażeniu zgody na lokalizację) 
Inne dane  Inne dane wynikające z nawiązanej interakcji z użytkownikiem wynikające z korzystania z Serwisu, które możemy przetwarzać, jeśli odwiedzasz lub korzystasz z naszej strony internetowej 

 

 

 

W JAKIM CELU WYKORZYSTUJEMY PLIKI COOKIE I JAKA JEST PODSTAWA PRAWNA ICH STOSOWANIA

Pliki cookie wykorzystujemy do:

Cel  Podstawa prawa 
zapewnienia funkcjonowania, bezpieczeństwa i niezawodności serwisu – pliki niezbędne bezpośrednio  Pliki niezbędne do prawidłowego świadczenia usługi drogą elektroniczną – Prawnie uzasadniony interes Administratora 

dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych, ulepszania strony internetowej (odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do indywidualnych potrzeb użytkownika) 

 

Zgoda użytkownika na stosowania plików cookie we wskazanych celach – ustawienia preferencji plików cookie. 

analizy i tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; 

 

w celach promocyjnych 

 

JAKIE MASZ PRAWA W ZWIĄZKU Z STOSOWANIEM PLIKÓW COOKIE

W każdej chwili możesz zarządzać swoimi zgodami dotyczącymi stosowania plików cookie zmieniając ustawienia preferencji lub poprzez zmianę ustawień przeglądarki, z której korzystasz.  

W każdej chwili możesz wnieść sprzeciw na stosowanie plików cookie. Zrealizujesz to poprzez elektroniczny kontakt z Inspektorem Ochrony Danych, wysyłając wiadomość na adres: iod@prometheus-sa.com Jeżeli w wyniku zmiany ustawień dot. plików cookie, na twoim urządzeniu zostanie umieszczony tzw. plik cookie opt – out (który służy wyłącznie do identyfikacji użytkownika – braku zgody), pamiętaj, iż plik cookie - opt out działa tylko w przeglądarce, przy użyciu której został zapisany. Jeśli usuniesz wszystkie cookie lub będziesz używać innej przeglądarki bądź innego urządzenia końcowego, to ustawienia opt- out będziesz musiał dokonać ponownie.

Informacje w jaki sposób dokonać konfiguracji ustawień plików cookie w przykładowych przeglądarkach internetowych znajdziesz tu:

Przeglądarka Link 
Internet Explorer™ https://support.microsoft.com/pl-pl/help/278835/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer 
Mozilla Firefox ™ https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek-i-danych-stron-firefox?re 
Chrome™ https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl 
Opera https://help.opera.com/pl/latest/web-preferences/ 
Safari™ https://support.apple.com/pl-pl/HT201265 

 

JAK SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ

W razie pytań, uwag lub skarg dotyczących plików cookie, prosimy o kontakt z nami. Dane kontaktowe znajdziesz w Polityce prywatności.

Expertise

Polityka prywatności strony www

PREAMBUŁA

 

Odwiedzając naszą witrynę, powierzasz nam swoje dane, które przetwarzamy do konkretnych celów, ale zawsze z troską o ochronę Twojej prywatności. Niniejsza Polityka służy jako pomoc w zrozumieniu, jakie dane zbieramy, w jakim celu oraz do czego je wykorzystujemy.  

Informacje określone w niniejszym dokumencie są dla Ciebie bardzo ważne, ponieważ poruszyliśmy w nim sprawy związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych, szczególnie w związku z przepisami o ochronie danych osobowych, w tym wymaganiami stawianymi przezRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych), dalej zwanym „RODO”. Z tego względu, w niniejszym dokumencie informujemy o podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, zbieranych poprzez stronę https://prometheus-sa.com, osposobach ich zbierania i wykorzystywania, a także o prawach, które przysługują Ci w związku z przepisami prawa. 

 

Zależy Nam abyś zapoznał się z tym dokumentem i oto Cię prosimy. 

INFORMACJE OGÓLNE

Czym są dane osobowe i co oznacza ich przetwarzanie? 

Dane osobowe oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Przetwarzaniem danych osobowych jest każda czynność dokonana na danych osobowych, niezależnie od tego, czy jest dokonywana w sposób zautomatyzowany czy nie, np. zbieranie, przechowywanie, utrwalanie, porządkowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, udostępnianie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie. Przetwarzamy Twoje określone w niniejszym dokumencie dane osobowe w różnych celach, przy czym w procesie przetwarzania zastosowane mogą być różne metody zbierania, podstawy legalności przetwarzania, wykorzystywania, ujawniania oraz okresy przechowywania, które zawsze określone są w stosunku do celu, w jakim dane są przez nas przetwarzane.  

Kiedy niniejsza Polityka prywatności ma zastosowanie? 

Niniejsza polityka prywatności ma zastosowanie do wszystkich przypadków, w których jesteśmy Administratorem danych osobowych i przetwarzamy dane osobowe. Dotyczy to zarówno przypadków, w których przetwarzamy dane osobowe pozyskane bezpośrednio od osoby, której dane dotyczą, jak i w przypadku, w którym dane osobowe pozyskaliśmy z innych źródeł. 

W jaki sposób, w oparciu o jakie podstawy prawne i jakiego typu dane osobowe przetwarzamy ? 

W celu zachowania przejrzystości w zakresie sposobów i podstaw prawnych przetwarzania danych osobowych, a także celów, dla których przetwarzamy dane osobowe, każdorazowo jako Administrator danych wskazujemy niezbędne informacje w tym zakresie każdej osobie, której dane osobowe przetwarzamy. Kierując się określoną powyżej zasadą, przedstawiamy w niniejszym dokumencie zestawienie operacji przetwarzania danych osobowych opartych na różnych podstawach legalności procesu przetwarzania, w tym ilekroć gdy wskazujemy podstawę legalności procesu przetwarzania opartego na prawnie uzasadnionym interesie Administratora, staramy się przeanalizować i zrównoważyć nasz interes oraz potencjalny wpływ tego procesu na osobę fizyczną, której dane dotyczą (zarówno pozytywne jak i negatywne następstwa procesu) oraz prawa osoby fizycznej wynikające z przepisów prawa. 

INFORMACJA O ADMINISTRATORZE DANYCH I KATEGORII OSÓB FIZYCZNYCH, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ 

Administrator Danych 

Spełniając nasz prawny obowiązek informujemy, że Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony https://prometheus-sa.com  jest Prometheus S.A. z siedzibą w Warszawie, przy Alei Krakowskiej 110/114.  

Masz prawo skontaktować się z nami, korzystając z poniższych kanałów komunikacji:  

  • wysyłając nam wiadomość na adres e-mail: biuro@prometheus-sa.com  
  • wysyłając nam korespondencję tradycyjną pod adres: 

Prometheus S.A.,  

Aleja Krakowska 110/114,  

02-256 Warszawa 

Chronimy i dbamy o Twoją prywatność, dlatego wyznaczyliśmy Inspektora Ochrony Danych, z którym masz prawo się skontaktować za pośrednictwem wiadomości e-mail: iod@prometheus-sa.com w sytuacji każdej niejasności dotyczącej przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. 

Kategorie osób fizycznych, których dane dotyczą: 

Przetwarzane dane osobowe na niniejszej stronie dotyczą: 

  • Osób fizycznych odwiedzających naszą stronę www. 
  • osób fizycznych kontaktujących się w celu uzyskania informacji o pokazach lotów lub podzielenia się uwagami dotyczącymi naszej działalności. 
  • Osób fizycznych korzystających z systemu
CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH ORAZ ODBIORCY DANYCH 

Osoba fizyczna odwiedzająca stronę internetową lub korzystająca z usług świadczonych poprzez stronę, zawsze ma kontrolę nad danymi osobowymi, które nam podaje. Nasza strona ogranicza zbieranie i wykorzystywanie informacji o użytkownikach do niezbędnego minimum, wymaganego do świadczenia na  rzecz użytkownika usług na żądanym poziomie, stosownie do art. 18 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną. 

Każdorazowo cel i zakres danych przetwarzanych przez Administratora wynika z niezbędnego minimum związanego z koniecznością świadczenia na rzecz użytkownika usług w przypadkach: 

  • dostosowywania treści strony do oczekiwań użytkownika; 
  • analizowania problemów pracy serwera, zapobieganiu ewentualnych naruszeń 
    i zapewnieniu bezpieczeństwa strony www; 
  • analizowania statystyki odwiedzin strony www, w tym również analizowania danych demograficznych użytkowników odwiedzających stronę (informacji o regionie i urządzeniu, z którego nastąpiło połączenie); 
  • działań podejmowanych przez nas na Państwa rzecz (np. jeśli chcą Państwo zadać nam pytanie, możemy poprosić o podanie określonego zakresu danych osobowych lub w przypadku korzystania z usług udostępnionych na stronie możemy wymagać podania danych, niezbędnych do wykonania określonej czynności w ramach danej usługi).
Cel zbierania danych osobowych 

Państwa dane osobowe zbieramy w jednym z poniżej definiowanych celów: 

  • w celu dostosowania zawartości serwisu do Państwa potrzeb i zainteresowań oraz prawidłowego zarządzania stroną www. W tym celu na naszej stronie wykorzystywane są pliki Cookies (polityka cookies), które pozwalają nam na rozpoznawanie urządzenia użytkownika, żeby odpowiednio wyświetlić stronę w zależności od urządzenia czy przeglądarki wykorzystywanych do jej przeglądania, tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze strony oraz w celu  identyfikacji naruszeń i zapewnieniu bezpieczeństwa strony www.  
  • w celu umożliwienia Państwu nawiązania z nami kontaktu oraz udzielenia Państwu rzetelnej odpowiedzi w zależności od treści przesłanej wiadomości: 
  • przedstawienie zasad działalności  
  • rozpatrzenie skargi, w przypadku jej złożenia, 
  • innych, w zależności od treści przesłanej wiadomości, 
  • w celu umożliwienia Państwu skorzystania z Usługi pod nazwą NAZWA, dostępnej pod adresem ADRES. 

 

  1. Zakres danych przetwarzanych przez stronę www w zależności od celu, w jakim dane są przetwarzane dotyczą: 

 

  • zarządzania stroną www, w zakresie: 
  • adresu IP; 
  • danych dotyczących lokalizacji, urządzenia oraz rodzaju wykorzystywanej przeglądarki; 

 

  • Wypełnienie formularza kontaktowego, w zakresie: 
  • Imię i Nazwisko; 
  • Adres e-mail; 

 

  • Wypełnienie formularza dotyczącego usługi NAZWA, dostępnej pod adresem ADRES, w zakresie: 
  • Imię i Nazwisko; 
  • Adres e-mail; 
  • Numer telefonu; 
  • Nazwa podmiotu 
  • Dane identyfikacyjne (NIP, REGON, PESEL) 
  • Dane adresowe (Adres zamieszkania, wykonywania działalności lub zameldowania) 
  • Dane finansowe 
  • Inne… 
  1. Możemy również przetwarzać zanonimizowane dane eksploatacyjne związane z odwiedzaniem Naszej strony www (tzw. logi – adres IP, domena). Dane te służą nam do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu stroną. Dane te mają charakter zbiorczy i anonimowy, tj. nie zawierają cech identyfikujących osobę fizyczną – użytkownika strony, a Logi nie są ujawniane osobom trzecim z zastrzeżeniem możliwości udostępniania informacji dotyczących numeru IP danego użytkownika strony na żądanie uprawnionego do tego w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, organów państwa w związku z prowadzonymi przez nie postępowaniami.  

 

  1. Automatyczne przetwarzanie danych osobowych 

 

Informacje, które gromadzimy w związku z korzystaniem z naszych usług online udostępnionych na stronie www mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym profilowane. W takiej sytuacji każdorazowo informujemy naszych użytkowników o profilowaniu oraz podejmowaniu decyzji opartej o zautomatyzowane przetwarzanie. Masz prawo nie podlegać takiej decyzji, zaznaczając odpowiednio oznaczone pole lub kontaktując się z nami. 

 

  1. Odbiorcy danych 

 

Nie udostępniamy danych osobowych firmom, organizacjom ani osobom fizycznym spoza Prometheus S.A., jeśli nie zaistnieje jedna z następujących okoliczności: 

  • udostępniliśmy dane podmiotom wykonującym na rzecz Administratora usługi w ramach współpracy a także w ramach zawartej Umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, 
  • użytkownik wyraził na taką czynność zgodę, 
  • istnieją przyczyny prawne – w takim przypadku udostępniamy dane osobowe firmom, organizacjom i osobom trzecim jeśli w dobrej wierze uznamy, że udostępnienie, wykorzystanie, zachowanie lub ujawnienie danych jest uzasadnione w związku z:  
  • dążeniem do spełniania wymogów obowiązującego prawa, przepisów, procesów prawnych lub prawomocnych żądań instytucji państwowych.  
  • egzekwowaniem obowiązujących warunków korzystania ze strony (regulamin strony www), w tym badaniem potencjalnych naruszeń;  
  • monitorowaniem ruchu na stronie www, itp. 
  • wykrywaniem oszustw i zapobieganiem im, a także rozwiązywaniem innych problemów dotyczących oszustw, bezpieczeństwa i kwestii technicznych;  
  • ochroną praw własności lub bezpieczeństwa Administratora danych, użytkowników strony oraz pozostałych osób w sposób wymagany bądź dozwolony przez przepisy prawa. 

 

  1. Zmiana celu przetwarzania 

Nie przewidujemy zmiany celu przetwarzania Państwa danych osobowych, lecz nie możemy tego wykluczyć. Wiemy na pewno, że jeśli cel przetwarzania Państwa danych osobowych ulegnie zmianie to będziemy informować o takiej sytuacji, aby zapewnić Państwu sprawowanie kontroli nad własnymi danymi osobowymi oraz zapewnić możliwość skorzystania z przysługujących Państwu praw.  

 

PODSTAWY PRAWNE PRZETWARZANIA DANYCH  

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest: 

 

  • przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (art. 6 ust. 1 lit b) RODO).  
  • Państwa zgoda na przesyłanie informacji o organizowanych akcjach promocyjnych oraz przekazania informacji za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej lub na podany numer telefonu (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO); 
  • Państwa zgoda na przetwarzanie określonych kategorii danych zawsze w określonym celu, o której wyrażenie prosimy (art. 6 ust. 1 lit. a) RODO)
  • Prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO), poprzez: 
  • zarządzanie stroną www, 
  • dostosowaniem jej zawartości do Państwa potrzeb i oczekiwań.  
  • Dochodzeniu lub obronie przed roszczeniami. 

 

CZAS PRZETWARZANIA 

 

Naszym celem jest zapewnienie ochrony przed negatywnymi konsekwencjami przetwarzania Państwa danych osobowych. W tym celu staraliśmy się zoptymalizować czas przechowywania Państwa danych zebranych za pomocą strony www.  Czas ten określiliśmy:  

  1. w przypadku, gdy Administrator przetwarza dane osobowe na podstawie zgody, okres przetwarzania trwa do momentu wycofania tej zgody przez użytkownika lub zakończenia celu w jakim została ona zebrana, w przypadku ustania celu pozyskane dane osobowe zostaną przez nas zachowane przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń (6 lat). 
  2. w przypadku, gdy Administrator przetwarza dane osobowe na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora, okres przetwarzania trwa do momentu ustania ww. interesu (np. okres przedawnienia roszczeń cywilnoprawnych) lub do momentu sprzeciwienia się osoby, której dane dotyczą wobec dalszego przetwarzania – w sytuacjach, gdy sprzeciw taki zgodnie z przepisami prawa przysługuje, w przypadku ustania celu pozyskane dane osobowe zostaną usunięte. 
  3. w przypadku, gdy Administrator przetwarza dane osobowe, ponieważ jest to konieczne z uwagi na obowiązujące przepisy prawa, okresy przetwarzania danych w tym celu określają te przepisy. 
  4. w przypadku braku konkretnych wymogów prawnych lub umownych, podstawowy okres przechowywania danych w przypadku zapisów i innej dokumentacji dowodowej sporządzonej w trakcie wykonywania umowy maksymalnie 6 lat. 

 

TWOJE PRAWA 

 

W związku z przetwarzaniem Państwa danych osobowych: 

  • W dowolnym czasie mają Państwo prawo do wycofania udzielonej zgody, co spowoduje zaprzestanie przetwarzania danych osobowych, przetwarzanych na podstawie udzielonej zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność przetwarzania danych osobowych, którego dokonaliśmy na podstawie udzielonej zgody przed jej wycofaniem.  
  • Mają Państwo prawo żądania usunięcia (prawo do bycia zapomnianym) danych osobowych z systemów informatycznych oraz z akt. Prawo to zostanie przez Administratora zrealizowane, o ile nie spoczywa na Administratorze prawny obowiązek zachowania, a tym samym przetwarzania danych, pomimo wniesienia prawa do bycia zapomnianym.  
  • Mają Państwo prawo dostępu do swoich danych (w tym do żądania wydania kopii danych).  
  • Mają Państwo prawo do sprostowania (aktualizacji danych). Informujemy, że zaktualizowanie danych, nie spowoduje usunięcia danych przed dokonaniem aktualizacji, co związane jest z obowiązkiem zachowania spójności danych, przetwarzanych przez Administratora w określonym celu.  
  • Mają Państwo prawo do ograniczenia przetwarzania, w tym również prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych powołując się na określoną sytuację. Informujemy, że wskazane prawo zostanie przez Administratora zrealizowane wyłącznie w sytuacji, gdy wykonanie określonej czynności nie jest sprzeczne z obowiązującymi przepisami prawa, które obligują Administratora do przetwarzania danych.  
  • Mają Państwo prawo do przeniesienia swoich danych z systemów informatycznych na rzecz wskazanego podmiotu. 
  • Dodatkowo mają Państwo prawo do niepodlegania decyzjom opartym o zautomatyzowane przetwarzanie w tym profilowanie a także prawo do wniesienia skargi do Urzędu Nadzorczego na działania Administratora Danych w przetwarzaniu danych osobowych. 

Swoje żądanie dotyczące realizacji przysługujących Państwu praw można skierować do nas w dowolnym momencie, wysyłając wiadomość e-mail na adres: iod@prometheus-sa.com lub za pośrednictwem korespondencji tradycyjnej, przesłanej na adres Spółki z dopiskiem Inspektor Ochrony Danych. 

 

BEZPIECZEŃSTWO 

Dokładamy wszelkich starań, aby chronić użytkowników przed nieuprawnionym dostępem, nieautoryzowaną modyfikacją, ujawnieniem oraz zniszczeniem informacji znajdujących się  

w posiadaniu Spółki, w szczególności:  

  • kontrolujemy nasze metody gromadzenia, przechowywania i przetwarzania informacji, 
    w tym fizyczne środki bezpieczeństwa, aby chronić przed nieuprawnionym dostępem do systemu; 
  • dostępu do danych osobowych udzielamy jedynie tym pracownikom, kontrahentom 
    i przedstawicielom, którzy muszą mieć do nich dostęp, aby przetwarzać je na nasze potrzeby. Ponadto na mocy umowy są oni zobowiązani do zachowania ścisłej poufności, a w przypadku niewypełnienia tych zobowiązań mogą ponieść konsekwencje, łącznie z zakończeniem współpracy. 

 

SKARGI, WĄTPLIWOŚCI, PYTANIA 

 

Jakiekolwiek pytania, zastrzeżenia lub wątpliwości dotyczące treści niniejszej Polityki prywatności lub sposobu w jaki przetwarzamy dane osobowe, jak również skargi dotyczące tych kwestii (choć mamy nadzieję, że nie będzie konieczności wniesienia tego rodzaju skarg), prosimy kierować mailowo wraz ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi skargi na adres: iod@prometheus-sa.com  

Wszelkie otrzymane skargi zostaną rozpatrzone i udzielimy na nie odpowiedzi w terminie do 30 dni. 

W każdej sytuacji mogą się Państwo kontaktować również bezpośrednio z Administratorem. Poniżej przedstawiamy nasze dane kontaktowe: 

 

Prometheus S.A.,  

Aleja Krakowska 110/114,  

02-256 Warszawa 

E: biuro@prometheus-sa.com  

 

POSTANOWIENIA KOŃCOWE 

 

Niniejsza Polityka prywatności może czasami ulegać zmianom. Prawa użytkownika wynikające  

z niniejszej Polityki prywatności nie zostaną ograniczone bez wyraźnej zgody użytkownika. Wszelkie zmiany Polityki prywatności będą publikowane na tej stronie, a o istotnych zmianach będziemy informować w bardziej widoczny sposób (w przypadku niektórych usług łącznie z wysłaniem odpowiedniego powiadomienia e-mail).  

 

Ostatnia aktualizacja niniejszego dokumentu miała miejsce dnia 01.08.2022r.

Expertise

Regulamin strony internetowej

Definicje:

Strona internetowa – www.prometheus-sa.com

Właściciel – podmiot będący prawnym właścicielem strony internetowej. 

Administrator – podmiot administrujący udostępnionymi usługami na stronie internetowej.

§1 [Właściciel / Administrator]
  1. Właścicielem i Administratorem (dalej zwanym Administratorem) strony internetowej (zwanej dalej „Stroną”) jest Prometheus S.A. z siedzibą w Warszawie przy Alei Krakowskiej 110/114 (zwana dalej „Administratorem”). 
  2. Treść, informacje i inne usługi prezentowane na niniejszej stronie zostały przeznaczone wyłącznie dla osób znajdujących się w Polsce.  
  3. Administrator świadczy swoje usługi na podstawie niniejszego Regulaminu, a wejście na tę stronę i korzystanie z zawartości na niej umieszczonych jest równoznaczne z zaakceptowaniem niniejszej informacji prawnej.  
  4. Użytkownik niewyrażający zgody na przestrzeganie postanowień niniejszego regulaminu, proszony jest o jej opuszczenie. 
  5. Regulamin jest wiążący dla odwiedzającego Stronę bez konieczności zawierania odrębnej umowy. 
§2 [Prawa własności intelektualnej]
  1. Wszelkie prawa własności intelektualnej, w tym w szczególności prawa autorskie oraz prawa do znaków towarowych przysługujące w odniesieniu do wszelkich tekstów, ilustracji, zdjęć, dźwięków oraz innych materiałów umieszczonych na stronie stanowią własność 
    Prometheus S.A. lub objęte są zezwoleniem na ich wykorzystywanie przez ich właściciela. 
  2. Bez uprzedniej zgody Administratora, użytkownik nie może: 
    1. wykorzystywać (kopii/części) niniejszej strony internetowej lub oznaczeń zawartej w jej treści w celach komercyjnych; 
    2. modyfikować (części) niniejszej strony internetowej ani włączać jej treści innych opracowań (takich jak dokumenty papierowe, blogi lub strony internetowe osób trzecich.

 

§3 [Usługi]
  1. Administrator świadczy w ramach niniejszej strony internetowej usługi: 
    1. wyświetlania treści i informacji o Spółce w tym o usługach i danych kontaktowych, 
    2. możliwości nawiązania kontaktu ze Spółką. 
    3. Możliwości… 
  2. Dostęp do usług Strony jest bezpłatny. 
  3. Administrator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia opłat od dowolnych usług świadczonych w ramach Strony i jednocześnie zobowiązuje się uprzednio poinformować o zmianach oraz uzyskać wyraźną akceptację odwiedzającego Stronę dla wprowadzenia tych opłat.
§4 [Warunki techniczne]
  1. Wymagania techniczne niezbędne do korzystania ze Strony są następujące: 
    1. komputer z dostępem do sieci Internet; 
    2. standardowa przeglądarka internetowa z obsługą cookie; 
  2. Administrator zastrzega sobie prawo do czasowego zawieszenia świadczenia usług 
    w związku z modernizacją lub przebudową Strony albo z pracami konserwatorskimi systemu teleinformatycznego, w oparciu o który działa Strona. 
  3. Administrator nie odpowiada za przerwy w świadczeniu usług wynikające z przyczyn od niego niezależnych. 
§5 [Reklamacje i odpowiedzialność]
  1. Administrator dołoży wszelkich starań w celu zapewnienia prawidłowego działania Strony oraz udzieli pomocy w rozwiązywaniu problemów związanych z jej funkcjonowaniem. 
  2. Wszelkie reklamacje związane z funkcjonowaniem Strony powinny być: 
  3. pisemne i zawierać: imię, nazwisko, adres e-mail, adres do korespondencji użytkownika oraz uzasadnienie reklamacji; 
  4. przesłane listem poleconym na adres Administratora. 
  5. Reklamacje będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 30 dni kalendarzowych od daty ich otrzymania. 
  6. Administrator nie ponosi odpowiedzialności, w szczególności na zasadach przewidzianych w Rozdziale 3 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną, za treść informacji i opinii przekazywanych przez odwiedzających Stronę. 
  7. Wszelkie umieszczone na Stronie materiały i informacje nie są objęte gwarancją Administratora co do ich wartości, przydatności, zupełności, kompletności czy użyteczności.
§6 [Udostępnienie informacji]

Użytkownik niniejszej strony internetowej, udostępnia informacje w tym głównie dane osobowe, co jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na wykorzystywanie ich względem określonych potrzeb Administratora Danych, które określone są w miejscu zbierania wskazanych informacji oraz polityce prywatności.

§7 [Dane osobowe]
  1. Szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Spółkę dostępne są pod adresem: ……………………… 
  2. Użytkownik korzystający z usług udostępnionych na stronie internetowej zawsze proszony jest o zapoznanie się z celem zbierania danych oraz polityką prywatności zamieszczoną pod linkiem ………………………  

 

§8 [Ustalenia końcowe]
  1. W sprawach nieuregulowanych Regulaminem stosuje się przepisy prawa polskiego, 
    w szczególności przepisy ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny. 
  2. Właściwym do rozstrzygania sporów wynikających ze świadczenia Usług jest sąd właściwy dla siedziby użytkownika. 
  3. Administrator zastrzega sobie prawo do jednostronnej zmiany Regulaminu po uprzednim poinformowaniu odwiedzających Stronę o takiej zmianie. 
  4. Regulamin dostępny jest na Stronie www oraz w wersji papierowej w siedzibie Administratora. 
  5. Niniejsza informacja prawna oraz korzystanie z niniejszej strony internetowej przez osoby ją odwiedzające podlegają przepisom prawa Polskiego. 
§7 [Kontakt]

W przypadku pytań lub skarg dotyczących niniejszej strony internetowej, prosimy o kierowanie korespondencji:  

- w formie elektronicznie na adres e-mail: biuro@prometheus-sa.com  

 

- w formie tradycyjnej na adres: 

 

Prometheus S.A.,  

Aleja Krakowska 110/114,  

02-256 Warszawa

Ostatnia aktualizacja niniejszego dokumentu miała miejsce dnia 01.08.2022r.  

 

 

 

Drag View Close play
Scroll Top